Type Zeven

Home / Enneagram / 9 types / Type Zeven

 

De Entertainende Optimist

Welk talent hebben we allemaal te integreren van de 7 als ontwikkelingspad?

Zevens hun grootste talenten zijn het manifesteren van een overvloed van vreugde, denken en handelen op een nieuwe manier en het visionaire denken. Ze zijn liefdevol, creatief en genereus. Ze nemen als een heteluchtballon mensen mee naar boven, ver weg van hun alledaagse problemen. Door hun vreugde te brengen, helpen ze mensen. Ze vinden het immers ondraaglijk om mensen triest of in lijden te zien. Ze zijn innovatief zodat het voor hen niet moeilijk is om van citroenen een lekkere limonade te maken en van de lekkere limonade een succesvol bedrijf.

Innerlijke strijd als 7 je basistype is: genot versus pijn

Genot is het object, de plicht en het doel van alle rationele wezens. Voltaire.

Type 7 zoekt vooral naar plezier, genot en wil vooral niets tekortkomen in het leven. Hij houdt ervan om een maximum aantal deuren open te houden. Hij waardeert enthousiasme, afwisseling, boeiende projecten en vrijheid.

Ik heb in mijn carrière meerdere jobs gehad. Zodra ik iets onder de knie heb, heb ik zin om iets anders te gaan doen.

Met de vangst komt het einde aan het genoegen van de jacht. Abraham Lincoln.
Ik wil overal plezier in hebben, om vrij te leven in de ruimte en in de actie. Wat me drijft, is de intensiteit van hoe ik leef. Op elk moment van het leven is plezier belangrijk voor me. Het is een levenskracht plezier te hebben in wat men doet.

De Optimist heeft nog meer dan de andere types de neiging alles wat met pijn en lijden te maken heeft te ontvluchten. Het ontbreekt hem vooral aan geduld om door het proces te gaan. Spanningen, grenzen, verplichtingen, routine en verveling zijn zaken die hij liever vermijdt. Samengevat staat hij graag volop in de zon, maar ontkent hij de schaduw die hij hierdoor creëert. Dit veroorzaakt een interne spanning waardoor Type 7 meer en meer in actie en het maken van plannen vlucht. Paradoxaal genoeg belemmert hij op die manier zelf dat hij nog geniet van het ‘hier en nu’.

Het leven is een voortgaan van verlangen naar verlangen, niet van genieten naar genieten. Samuel Johnson.

Ik heb de neiging mijn tegenslagen en mijn problemen te minimaliseren. Ik haat klaagzangen.

Ik kan heel erg veeleisend voor mezelf zijn, maar ik laat me niet opsluiten door schuldgevoel. Het belangrijkste is om vooruit te kijken.

Ook de Optimist wordt vroeg of laat onvermijdelijk geconfronteerd met de moeilijkheden van het bestaan. Dit dwingt hem vaak om te aanvaarden dat de winter integraal onderdeel uitmaakt van de seizoencyclus, ook voor Type 7. Door dit proces groeit een dankbaarheid voor het genot dat de dagelijkse kleine zaken in het leven brengen. Ook het inzicht dat ‘minder meer is’ laat hem toe bij één activiteit te blijven en hier echt volop van te genieten vooraleer ze uitkijken naar een volgende activiteit. Dit brengt de Optimist een innerlijke rust waardoor de vlucht vooruit kan stoppen. Hij leeft niet langer in de toekomst maar in het ‘hier en nu’.

Ik heb momenten beleefd van groot lijden na mijn echtscheiding. Het heeft me 5 jaar gekost om opnieuw uit te gaan. In het begin rationaliseerde ik, maar dat was een verdedigingsmechanisme. Het was alsof ik mijn eigen schaduw was. Ik ben in therapie gegaan waar ik leerde uitdrukken wat ik beleefde. Ik heb gewerkt op inwendige ademhaling, meditatie en het zoeken naar een richting. Beetje bij beetje heb ik afstand kunnen nemen van het lijden en kunnen aanvaarden dat het deel uitmaakt van het leven. Ik voel me levendiger en meer verbonden met de realiteit.