Type Zes

Home / Enneagram / 9 types / Type Zes

De Loyale Bewaker

Welk talent hebben we allemaal te integreren van de 6 als ontwikkelingspad?

Zessen zijn uitmuntend in het testen van de waarheid en het herkennen en uitdagen van een slechte autoriteitsfiguur. Ze zijn zo loyaal en toegewijd dat ze offers willen brengen voor de groep en durven regels afdwingen opdat iedereen zijn veiligheid en geborgenheid verzekerd is. Ze geloven dat de wereld een betere plaats zou zijn indien iedereen de regels zou volgen en beter zou samenwerken. In hun hart zijn het ware helden, die in staat zijn om grote daden te verrichten die getuigen van een uitzonderlijke moed en loyaliteit.

Innerlijke strijd als 6 je basistype is: vertrouwen versus wantrouwen

Wat belangrijk is voor mij in een relatie, is eerlijkheid en vertrouwen. Ik maak onderscheid tussen goede vrienden, gewone vrienden en kennissen. Alles hangt af van het niveau van vertrouwen. Ik test het vertrouwen.

De spanning vertrouwen/wantrouwen staat centraal voor een Loyale Bewaker. De twijfel en alles in vraag stellen zijn voor hem als een tweede natuur. Bijgevolg anticipeert hij voortdurend op wat er gaat gebeuren om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Dit wantrouwen geeft hem ook een zesde zintuig waardoor hij heel makkelijk verborgen agenda’s aanvoelt. Hij test anderen vooral door hen te betrappen op inconsistenties. Hij onthoudt enorm goed wat er al gezegd is. Het vertrouwen is zo cruciaal voor type Zes omdat ze onvoldoende vertrouwen hebben in zichzelf, dat ze het alleen gaan redden. Dus ze zoeken iemand die ze volledig kunnen vertrouwen. 

Ik heb er nood aan om gerustgesteld te worden. Ik ben extreem waakzaam en heb zoiets als een zesde zintuig om te voorzien wat er gaat gebeuren.

Ik observeer of er geen mensen zijn die ik moet wantrouwen: mensen met slechte bedoelingen, leugenaars, manipulators.

De constante reflex van Type 6 is om een zekere afstand te nemen om te peilen naar de echte intenties van anderen. Is het niet gevaarlijk om de ander te vertrouwen? Is hij het vertrouwen waard? Is het niet gewoon een mooiprater? Hij heeft een grote behoefte aan duidelijkheid en zekerheid.

Wat ik verwacht van een regisseur? Dat hij me geruststelt, me aankijkt, naar me luistert, me pusht. Ik hou van duidelijkheid, dat men me de dingen zegt. Zoniet verliest men tijd om uiteindelijk tot hetzelfde resultaat te komen. Vanessa Paradis

Als ik teveel nadenk, kan ik bang beginnen worden. Alles in mijn leven draait rond de vertrouwensvraag. Vertrouwen in anderen en vertrouwen in mezelf. Wanneer het vertrouwen er is, aanvaard ik de dingen zoals ze zijn.

Wanneer de Loyale Bewaker zich veilig voelt in een duidelijk en gestructureerd kader, is hij klaar om vertrouwen te geven en de projectie van zijn rampenfilm te stoppen. Hij beeldt zich niet langer in wat er allemaal kan fout lopen.

Wanneer ik vertrouwen in iemand heb, maak ik geen rampenfilm meer. Ik ben klaar om met hem tot het einde van de wereld te gaan.

Type 6 heeft de neiging vertrouwen te zien in een alles-of-niets modus. Een zekere mate van ambivalentie tolereren is moeilijk. Het is totaal vertrouwen of totaal wantrouwen.

Ik heb moeten leren mezelf te zeggen dat vertrouwen nooit totaal is. Dat het mogelijk is vertrouwen te hebben in iemand voor bepaalde dingen en voor bepaalde dingen niet. Dat lijkt eenvoudig om te doen, maar voor mij is het heel moeilijk.

Voor type 6 ligt de sleutel tot zelfontwikkeling in het leren vertrouwen op zijn innerlijke gids. Hij stopt met twijfelen aan zichzelf en merkt dat hij zelf de antwoorden op belangrijke levensvragen in zich draagt. Eens hij die innerlijke kracht ontdekt, is het voor hem ook makkelijker om anderen te vertrouwen.

Iemand die zichzelf niet vertrouwt, kan nooit echt iemand anders vertrouwen. Kardinaal De Retz

Je kunt je op niemand verlaten. Er is geen gids of leraar, geen autoriteit. Alleen jij bent er – jij en je relaties met anderen en met de wereld. Verder is er niets. Krishnamurti.