Type Twee

Home / Enneagram / 9 types / Type Twee

De Verzorgende Adviseur

Welk talent hebben we allemaal te integreren van de 2 als ontwikkelingspad?

Tweeën zijn echte relatiebouwers en steken ook veel energie in het onderhouden van deze relaties. Door hun emotionele scherpzinnigheid hebben ze zo hun eigen manieren om aansluiting of rapport op te bouwen met de moeilijkste mensen. Zacht van inborst en sympathiek als ze zijn, zijn ze ook zeer sensitief en merken ze onmiddellijk op wanneer iemand een slechte dag heeft of zich triest voelt. Ze weten intuïtief wat nodig is gezien de situatie en weten altijd wat gezegd en gedaan moet worden. Ze hebben een talent om zich aan te passen aan anderen en in tandem te werken.

 Innerlijke strijd als het je basistype is: geven versus ontvangen

Het is lange tijd heel moeilijk geweest voor mij om mijn grenzen te stellen. Ik zeg mezelf nu dat het te ver is gegaan. Ik zeg sneller wat ik denk. Ik leer zeggen wat ik wil zeggen: “ik verkies dit”.

Een heel kenmerkend gedragspatroon voor een Type 2 is enorm veel voor anderen doen. Hij helpt spontaan en streeft ernaar beschikbaar en nuttig te zijn voor anderen. Hij wordt bijgevolg vaak gezien als genereus, energiek en heel persoonlijk. Voor een Adviseur zijn relaties met anderen cruciaal in zijn leven.

We mogen geen enkele gelegenheid die zich voordoet missen om goed te doen. We moeten ons gedreven voelen om ons ten dienste te stellen van onze broeders. Moeder Teresa

Ik hou ervan om mensen raad te geven, aan te moedigen, te helpen en te coachen opdat ze het beste van zichzelf zouden geven.

Het is niet jouw taak mij aardig te vinden. Het is de mijne. Byron Katie.

Verzorgende Adviseurs hebben het moeilijk om trouw te blijven aan wat zij zelf willen. Ze hebben een automatische reflex om zich onmiddellijk aan te passen aan wie voor hen zit. Door zich op die manier in te leven in de ander, kunnen ze hun aandacht richten op de ander en zijn reële of veronderstelde behoeften beantwoorden.

Ik pas me volledig aan aan anderen. Bij de ene persoon gedraag ik me op een bepaalde manier, bij een andere kan ik totaal anders zijn. Ik kan vriendelijker of meer bevestigend zijn. Ik kan iemand verstaan zelfs als ik niet met hem akkoord ben. Ik kan zelfs tegenwerken om te verleiden.

Een ander typisch gedragspatroon van Type 2 is geven om te ontvangen. Wat hij dan vooral wil ontvangen is ‘connectie’, een betere band met mensen. Zodoende kan hij op een gegeven punt in zijn leven de indruk hebben meer te geven dan ervoor terug te krijgen, wat bij hem een bewuste of onbewuste woede teweegbrengt. Je hoort hem dan wel eens zeggen; ‘wanneer gaat er nu eens iemand voor mij zorgen?’

Ik voel een zekere woede ten opzichte van mezelf omdat ik niet kan zeggen wat ik wil of omdat ik teleurgesteld ben dat de ander mijn behoeften niet heeft aangevoeld. Er ontstaat een oprechte woede wanneer de ander je niet opmerkt.

Het ontwikkelingspad voor Type 2 wordt gekenmerkt door het doorprikken van de irrationele gedachten dat ze anderen moeten helpen om liefde te verdienen. Wanneer de helper beseft dat hij erkend kan worden om wie hij is in plaats van voor wat hij allemaal doet voor anderen, ontdekt hij hoe het voelt om onvoorwaardelijk geliefd te worden. Door dit proces leert hij rekening te houden met de eigen behoeften. Hij leert op een directe manier aan te geven wat zijn behoeften zijn en hoeft niet langer te wachten tot de ander zijn onuitgesproken behoeften aanvoelt en beantwoordt.

Mijn echtgenoot kocht me nooit parfum. Nu koop ik het parfum zelf, geef het aan hem en zeg hem : “je kan me dit geven voor Kerstmis”. En hij betaalt het me …

Ik leer “nee” en “stop” te zeggen. Ik vermijd energie te verspillen. Ik stop met de meloenen en de taarten te snijden … Ik leer ook dingen te doen die goed zijn voor mij en niet enkel voor de anderen.