Type Acht

Home / Enneagram / 9 types / Type Acht

De Beschermende Uitdager

Welk talent hebben we allemaal te integreren van de 8 als ontwikkelingspad?

Achten zullen mensen die zwak, kwetsbaar, ondervertegenwoordigd, onderdrukt zijn, beschermen. Met hun groot hart en genereuze aard gaan ze zelfs zo ver dat ze zichzelf in een moeilijke positie zetten om voor de ander op te komen. Ze zijn mensen van hun woord en zullen doen wat ze gezegd hebben dat ze zullen doen. Ze hebben het talent om een situatie snel in te schatten, tot de kern van de zaak te komen en de dingen bij naam te noemen, waardoor ze schijnbaar complexe zaken tot de simpele essentie kunnen terugbrengen. Deze vaardigheid om instinctief te zien wat de waarheid is en dan besluitvaardig te handelen maakt van hen geboren leiders.

Innerlijke strijd als 8 je basistype is: kracht versus zwakheid

Gedurende heel lange tijd heb ik me niet in vraag gesteld. Ik moest sterk zijn en elke vorm van zwakte ontkennen. Mijn ex-man heeft een minnares gehad. Het was alsof ik een kogel in het gezicht kreeg. Een jaar lang deed ik op het werk niks anders dan wenen, wenen, wenen. Het is toen dat mijn persoonlijke ontwikkeling begonnen is …

Type 8 laat niet snel zijn kwetsbaarheid zien. Hij toont zich als iemand sterk, solide, gedreven en onverwoestbaar als een rots. Hij heeft heel vroeg geleerd het heft in eigen handen te nemen omdat hij ervan overtuigd is dat de wereld hard en onrechtvaardig is. Gevoelens tonen aan anderen is niet veilig aangezien je dit veel te kwetsbaar maakt. Een uitdager kan je dan ook best vergelijken met een ruwe bolster met een blanke pit. Doordat ze hun kwetsbaarheid verbergen, komen ze op een heel directe manier op voor de zwakkeren. Vooral kinderen en dieren zullen ze beschermen.

Hieruit volgt de vraag of het beter is om bemind dan om gevreesd te zijn of beter gevreesd dan bemind. Het zou misschien beter beantwoord kunnen worden met dat we beide zouden moeten wensen; maar daar liefde en angst nauwelijks naast elkaar kunnen bestaan, is het, wanneer we tussen beide moeten kiezen, veiliger om gevreesd dan om bemind te zijn. Niccolò Machiavelli, de Vorst.

Wanneer er een probleem opduikt zie ik geen probleem, ik zie meteen de oplossing. Het is een ongelooflijke kracht. Het is bijgevolg heel aangenaam want ik ken angst noch onrust. Er zijn weinig dingen in het leven die me bang maken. Ik zie de problemen onder ogen en ik speel kort op de bal door snel te handelen.

Sterk, zuiver en trouw zijn ; op het einde van onze krachten wacht er de grootste glorie van de wereld, deze van de mannen die niet hebben opgegeven. Charles de Gaulle

Het Type 8 positioneert zich als een quasi permanente kracht. Hij streeft ernaar zijn kracht te bewijzen zowel tegenover zichzelf als tegenover anderen. Hij houdt ervan de andere uit te dagen en te testen om te zien wat die in zijn mars heeft. Dit uittesten heeft als doel inschatten hoe sterk de ander is. Als die niet sterk genoeg is, heeft de Acht het idee niet in zijn kwetsbaarheid te kunnen staat en moet hij de rots zijn. Zelf gaat hij ook graag grote uitdagingen aan om zijn kracht te bewijzen.

Provoceren is iets wat ik volledig impulsief doe. Provoceren om te zien “wat ga je me antwoorden?”. Ik kan het op een heel ontspannen manier doen onder de vorm van een spel. Maar ik kan het ook op een veel hardere manier doen met personen met wie ik in conflict ben.

Type 8 verdeelt de wereld onbewust in twee categorieën: “de sterken en de zwakken”. Langs de ene kant zijn er de “sterken” waarmee hij de strijd aangaat omwille van onrechtvaardigheden. Maar er zijn ook de “sterken” die hij respecteert, degenen die hem het hoofd bieden, die blijven staan en zich op een loyale manier met hem weten te meten. Daartegenover staat de wereld van de « zwakken ». Voor de zwakken die het enkel aan zichzelf te wijten hebben dat het slecht gaat, kan de Uitdager moeilijk begrip opbrengen. Hij heeft het moeilijk om te verstaan hoe iemand zich kan neerleggen bij een slachtofferrol zonder hevig weerwerk. Aan de andere kant is de Uitdager de eerste die klaar staat om op te komen voor de onterechte slachtoffers.

Wanneer iemand het slachtoffer is van onrechtvaardigheid, kookt mijn bloed en doe ik alles om hem te verdedigen.

Type 8 ontdooit door terug in contact te komen met zijn gevoelens, zijn opgekropt verdriet en kwetsbaarheid. Door deze eigen kwetsbaarheid onder ogen te zien, stelt Type 8 zijn hart open voor anderen en wendt hij zijn kracht en energie aan ten voordele van anderen. Het uitdagen krijgt dan een vorm van anderen stimuleren om het beste in henzelf te zien en te geloven in zichzelf.

De mens moet voor alle menselijke conflicten een methode ontwikkelen die wraak, agressie en vergelding verwerpt. De grondslag van een dergelijke methode is liefde. Martin Luther King.