Zelfbehoudend

Home / Enneagram / 3 instincten / Zelfbehoudend

Als zelfbehoudend instinctief subtype ligt je primaire focus op het lichaam en de omgeving. Je grootste verlangen is je basisbehoeften aan voedsel, onderdak, bescherming en bestaansmiddelen bevredigen. Je grootste angst is ‘vernietiging’ en je voelt je heel angstig wanneer je lichaamsbehoeften niet bevredigd worden. Het kan zijn dat je bezorgd bent om wat er mis zou kunnen gaan of om wat jou in gevaar kan brengen. Of je nu heel voorzichtig of zelfvernietigend bent, de focus ligt meestal op datgene wat je een veilig, zeker en comfortabel gevoel geeft. Je ironisch gevoel voor humor verbergt je eerder gereserveerde en serieuze aard.

Het kunnen omgaan met het leven en met stresserende omstandigheden zit altijd in je hoofd. Het is heel belangrijk om op een strijdlustige manier te gaan voor wat je wil en om te beschermen en verdedigen wat je hebt. Je hebt de neiging om over lichamelijke behoeften en zorgen te denken in termen van “Hoe gaat het met mij” en “Ben ik veilig”. Je bent zelfs bereid om offers te brengen voor je fysisch comfort en je toekomstig welbehagen. Je energie bewaar je voor je persoonlijk gebruik zodat je ze hebt als je ze nodig hebt.

Als je dominant instinct zelfbehoudend is, kan je in communicatie met anderen eerder praktisch zijn. Je praat vaak over veiligheid, fysieke gezondheid, geld of eten.

(beschrijving door Katherine Fauvre – Enneagram Explorations)