Sociaal

Als sociaal instinctief subtype ligt je primaire focus op je rol, plaats en positie in elke groep. Het is je grootste verlangen om erbij te horen en sociaal gezien geaccepteerd te worden door anderen. Je grootste angst is ‘vervreemding’ en je wordt heel angstig wanneer je ergens niet welkom bent of uitgesloten wordt door anderen. Je betrapt jezelf erop constant te denken aan de interacties in de groep en aan wat anderen mensen denken en voelen. Of je nu heel vriendelijk en extravert bent of juist heel asociaal en teruggetrokken, je focust je op hoe je in relatie staat tot anderen en hoe anderen met elkaar in relatie staan. Je engagerende gevoel voor humor kan je sociale angsten verbergen.

Je plaats vinden en weten welke je rol en/of positie is, is iets wat je altijd bezighoudt. Het is heel belangrijk voor je om graag gezien en gewaardeerd te worden door anderen. Je hebt de neiging om over ‘erbij horen’ te denken in termen van ‘Wie ben ik?’, ‘Met wie ben ik samen?’ en ‘Hoe zien anderen mij?’. Gericht op dienstbaarheid als je bent, ben je bereid om offers te brengen voor de groep en tegemoet te komen aan de behoeften van anderen om je status te waarborgen. Je wilt gewaardeerd worden voor je bijdrage, deelname en samenwerking. Je energie is innemend en coöperatief maar kan oppervlakkig lijken omdat de individuele behoeften en de behoeften van de groep gescheiden worden.

Als je dominant instinct Sociaal is dan zal je in je communicatie anderen kort ondervragen om snel een overzicht te krijgen van wat er gebeurd is. Op deze manier kan je snel inpikken en verder mee discussiëren over de lopende zaken en mensen die afwezig zijn.

 

(beschrijving door Katherine Fauvre – Enneagram Explorations)

</