Seksueel

Home / Enneagram / 3 instincten / Seksueel

Als Seksueel Instinctief Subtype ligt jouw primaire focus op je passies, intieme relaties en de mate van connectie of verbondenheid met betekenisvolle anderen en dit kan gaan over een geliefde, ouder, kind, broer of zus, vriend of collega. Het is je grootste wens om een ‘match’ te vinden, affiniteit, een gevoel van heelheid en een diepe band met een speciaal iemand, waar je ook bent en wat je ook doet. Je grootste angst is ‘ontkracht worden’ en je wordt angstig wanneer je jezelf onaantrekkelijk, waardeloos en zonder connectie voelt. Je betrapt jezelf erop dat je steeds op zoek bent naar de andere helft, naar iets of iemand die met je ‘matcht’ en zo betekenis geeft aan jouw bestaan. Of je nu volledig onthoudend bent of juist promiscue, de focus ligt op het vinden van die andere ‘helft’ zodat je jezelf compleet kan voelen als één geheel. Je speelse en fantasierijke gevoel voor humor verbergt een onderliggende angst niet compleet te zijn.

Sterk en/of mooi zijn om anderen aan te trekken houdt je altijd bezig. Het is heel belangrijk om de intimiteit en veiligheid van een één-op-één relatie te creëren om op die manier de macht te hebben om invloed uit te oefenen. Algemeen genomen heb de je neiging om na te denken over het vinden van de zin van het leven. Specifiek met betrekking tot relaties vraag je je af: ‘Wat ben ik?’ en ‘Wat beteken ik voor jou?’. Om de connectie te verzekeren, ben je bereid om offers te brengen in intieme relaties. Je energie is hoog, intens, doordringend en lyrisch met een gevoel van trilling.

Als je dominant instinct Seksueel is dan zal je in je communicatie met anderen op zoek gaan naar intensiteit en opwinding en vaak spreken over mensen, plaatsen en dingen die je passioneren en over de betekenis die eraan vasthangt.

(beschrijving door Katherine Fauvre – Enneagram Explorations)