Typebepaling

Home / Coaching oud / Typebepaling

Het ontdekken van je basistype, dominant instinct en tritype is een ontdekkingstocht op zich. Het kan nooit een doel op zicht zijn. Het kennen van deze aspecten, geeft je meer inzicht in je gedragspatronen en daardoor ook meer bewustzijn om de juiste keuze te maken. Het observeren van de negen types en de drie instincten is een zeer waardevol proces op zich. Om dit proces zo grondig mogelijk te ervaren, is het belangrijk om je te laten begeleiden door een Enneagramcoach of trainer die een degelijke opleiding heeft gehad van het Enneagram in al zijn aspecten.

Op internet zijn meerdere online vragenlijsten te vinden, waarvan sommige zelfs gratis zijn. Weet dat deze de nodige verwarring kunnen creëren en zelden betrouwbaar zijn, hoewel ze vaak zelf claimen dat ze psychologisch gevalideerd zijn. Een eerste probleem met vragenlijsten is dat we denken onszelf te kennen maar onderzoek bewijst dat we onszelf maar voor ongeveer 5% kennen. Zelfinzicht komt niet vanzelf met de jaren. Het kan even goed zijn dat je al langer tegen dezelfde patronen aanloopt en meer en meer ervan overtuigd bent dat alle anderen het probleem zijn. We lopen ook aan tegen de beperking dat mensen vaak invullen wat ze willen zijn in plaats van wat de realiteit is. Onder andere deze factoren maken al dat geen enkele vragenlijst 100% betrouwbaar is. Er zit een marge die verloren gaat door gebrek aan zelfkennis en eerlijk zelfbeeld. Dan komt nog dat vragenlijsten geen rekening houden met oa instinct, tritype. En dan moet je ook nog rekening houden met het feit dat o.a. type Zes heel moeilijk te vatten is in een vragenlijst.

De enige traditionele vragenlijst die we kennen die een gedegen psychologische validiteit heeft doorstaan (dit is een factoranalyse door een onafhankelijke universiteit) is de HPEI (zie hieronder). Aan deze vragenlijst is 10 jaar gewerkt voordat hij op punt stond. Toch kiezen de makers ervoor om deze niet zomaar te verkopen op internet. Deze kan alleen afgenomen worden door een gecertificeerd trainer of coach en gaat altijd gepaard met minimum een uur type interview.

Naast de beperkingen van de persoon die de vragenlijst invult en de slechte wetenschappelijk validatie in de Enneagramwereld, is er nog bedenking. Het Enneagram is nooit gemaakt om nummertjes te kleven en anderen te gaan typeren. Het is gemaakt om je een kader te geven om jezelf te observeren. Je kan starten met een type maar naarmate je jezelf meer observeert, is het de bedoeling om bij te sturen. Zo kan je eerst je type ontdekken, dan je instinct. Dan zie je misschien dat je type toch niet klopt omdat je nu een breder kader hebt. Dan ontdek je tritype en verander je misschien weer. Het is een proces dat tijd vergt. Als we anderen (of onszelf) te snel gaan typeren, ontnemen we hen dat proces en gaan we vaak onbewust kenmerken van dat type op die mensen projecteren waardoor we hen onrecht aandoen. 

 

Halin-Prémont Enneagram Indicator

Deze gevalideerde vragenlijst is ontwikkeld door Philippe Halin en Jacques Prémont en geeft inzicht in je basistype en dominant instinct.  Deze online vragenlijst is enkel af te nemen mits begeleiding van een gecertificeerde HPEI trainer of coach.

Om meer te weten te komen over de wetenschappelijke basis van deze vragenlijst, klikt u hier.

Enneakaarten

Deze zijn ontwikkeld door Katherine en David Fauvre. Via deze kaarten kan je je basistype, je dominant instinct en tritype bepalen. Indien u deze wil ervaren, kan je een afspraak maken met een gecertificeerde Enneagram Professional.