Persoonlijkheidsstructuur van de 9 types/ Tem je innerlijke criticus

Home / Opleidingen oud / Specifieke opleidingen / Persoonlijkheidsstructuur van de 9 types/ Tem je innerlijke criticus

 

De nieuwe training ‘Tem je Innerlijke Criticus’ is een verzameling van alle aspecten van de rol van de innerlijke criticus. Alles wat te maken heeft met de invloed van ons denken op ons type is samengebracht in één training. Vanaf volgend jaar wordt deze training ook een basistraining, wat wil zeggen dat dit is een minimumvereiste zal zijn in de toekomst om deel te kunnen nemen aan een aantal professionele opleidingen.

Onze manier van denken bepaalt voor een groot stuk hoe we de realiteit ervaren en op welk ontwikkelingsniveau we functioneren. De impact van ons denken is dus enorm groot. Nieuw onderzoek toont zelfs aan dat ons denken impact heeft op ons DNA.

Waarom deze training volgen? 

– Je zal begrijpen waarom we allemaal een innerlijke criticus hebben en wat zijn goede intentie is.
– Je krijgt een visuele voorstelling van de cruciale rol die deze speelt n het afdalen op de ontwikkelingsniveaus. Stap voor stap gaan we door dit proces wat ook veel andere zaken verklaart zoals bvb. waarom negens als een amoebe alles opnemen maar zich wel kunnen terugtrekken in hun innerlijk heiligdom. Deze tekeningen staan altijd naast me tijdens individuele coachtrajecten en worden vaak bovengehaald. Cliënten vatten dan heel snel wat voor proces er speelt in hun leven en hoe hen dit naar de afgrond brengt. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden en als het je basistype is, herken je deze tekening als een echte spiegel.
– Gelukkig leer je niet enkel hoe we afdalen maar ook hoe elk type het denken kan bijsturen, zodat je door je manier van denken groeit op de ontwikkelingsniveaus. Dit is een onmisbaar stuk in je persoonlijk ontwikkelingsproces maar ook als coach.
– Je zal merken dat de innerlijke criticus niet enkel negatieve boodschappen geeft. Klassiek wordt er immers gesproken over slechte boodschappen als ‘je bent niet goed bezig’, ‘je bent niets waard’ maar voor een type 7 kan je de innerlijke criticus eerder herkennen aan heel positieve boodschappen zoals bijvoorbeeld: ‘het moet hier wel leuk blijven’. Wanneer we Enneagram en innerlijke criticus samenbrengen, gaat het eerder over ‘Welke boodschappen versterken je automatische piloot en brengen je naar beneden op de ontwikkelingsniveaus?’
– Je leert per type welke gedachten belemmerend en versterkend zijn. Dit kan simpel lijken maar is het niet. Zo is de boodschap ‘doe het maar rustig aan’ een belemmerende gedachte voor type 9 maar een versterkende gedachte voor type 3. Als coach dien je je dus heel bewust te zijn van de manier van denken van je eigen innerlijke criticus zodat je deze niet projecteert op je cliënten. Zo kan je een gedachte interpreteren als ‘oh, dat is gezond denken’ terwijl dat misschien helemaal niet is voor de persoon die voor je zit.
– Je leert de techniek van de Rationele Effectiviteitstraining om de gedachten die je naar beneden helpen op de ontwikkelingsniveaus om te zetten in versterkende gedachten. Je krijgt per type uitdagende vragen waarmee je als coach in je sessies aan de slag kan maar nog belangrijker; waar je zelf mee aan de slag kan om tegen je automatische piloot in te gaan.

Programma:

  • Onthaal vanaf 9u met koffie en thee
  • Start om 9u30 en einde voorzien om 17u30.
  • Tijdens de middag wordt er een lunch voorzien.